0899 46 89 45

Хиперпигментации

Колко вида са кафявите петна и могат ли да се премахнат окончателно?

Луничките са малки петна с жълто-кафяв до тъмнокафяв цвят по лицето,шията,раменете и страничните повърхности на крайниците и тялото.Характерно за тях е,че се увеличават по брой,големина и интензитет на пигментацията през лятото и просветляват през зимата.

Лентиго - тъмнокафяви петна с големина на лещено зърно,които могат да се появят по кожата на цялото тяло.Обикновено у млади хора могат да възникнат внезапно и да увеличат броя си за кратък период от време.По-особен вариант е соларното лентиго,което се развива по откритите части на лицето,скалпа и гърба на ръцете у блондини и хора,които са били изложени на слънце дълго време,обикновено след 40 годишна възраст.

Мелазмата е често срещана придобита и неравномерна пигментация по лицето на жени-брюнетки,която се засилва през лятото.Причинява се от разнообразни фактори като наследствено предразположение,бременност,прием на противозачатъчни медикаменти,ендокринни заболявания,козметика,лекарства,еднообразно и непълноценно хранене,чернодробни заболявания и др.

Хиперпигментацията на клепачите най-често е фамилна и етническа особеност.В другите случаи се дължи на хроничен оток на клепачите при пациенти с атопичен дерматит.

Токсична пигментация - характерна е за работници,които са в ежедневен контакт с асфалт,катрани,машинни масла и нефтопродукти.На местата на контакт се развива мрежовидно сиво-кафяво оцветяване на кожата.Процесът е бавен и се развива в продължение на много години.

Хиперпигментация вследствие дългогодишна употреба на избелващи кремове с хидрохинон - парадоксално е как избелваща субстанция с доказан ефект може да доведе до обратния резултат - трайна и необратима пигментация в третираните участъци.Причината за това е образуването на трайни химически съединения на хидрохинона в кожните клетки,които не подлежат на разпад и не се повлияват от никакви избелващи продукти и процедури.Поради тази причина в Европейския съюз е преустановено прозводството на козметични продукти с хидрохинон.

Как се премахват кафявите петна?

Образуването на кожния пигмент е непрекъснат процес и в този смисъл очакванията за бърз ефект от една процедура са нереалистични.Успешното справяне с кафявите петна изисква целогодишна употреба на фотозащитни продукти с SPF 50+,депигментиращи средства в продължение на 6 месеца и избягване на слънчеви бани и солариуми.За някои видове петна се използват и други методи на лечение.

Кои козметични процедури повлияват успешно хиперпигментациите?

В кабинета се извършва химически пилинг,химическа деструкция и електрокоагулация,които повлияват най-често срещаните пигментации.В допълнение се предлагат козметични продукти за домашна употреба с доказан ефект срещу кафяви петна.Необходимо е да се ограничат до минимум провокиращите фактори като прием на противозачатъчни таблетки,солариум и излагане на слънце.В противен случай лечението не може да постигне желания резултат и е безмислено.

Кога е подходящо да се третират?

Погрешно е схващането петната да се третират само през зимата.Използването на подходящи депигментиращи продукти и през лятото гарантира трайни резултати и изравняване на кожния тен.

Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.