0899 46 89 45

Болести на ноктите

Често задавани въпроси

Колко бързо трябва да растат ноктите?

Растежът на ноктите е твърде индивидуален и зависи от възрастта,храненето,климата,придружаващите заболявания и др.фактори.Средният денонощен растеж на ноктите на ръцете е 0,1мм и е 1,0см за 3 месеца,за краката тази скорост е три пъти по-бавна.Структурният състав на ноктите е същият като на косъма.Този факт обуславявя едновременното засягане на ноктите и косата при кожни и общи заболявания,недоимъчно и еднообразно хранене,химиотерапия и генетични заболявания - ихтиози,кератодермии,ектодермални дисплазии.

Нормално ли е ноктите да се променят с възрастта?

Да,нормално е.В ранна детска възраст нокътната плочка е тънка и е нормално да бъде леко хлътнала.При някои деца се виждат напречни линии.С напредване на възрастта растежът на ноктите се забавя,те стават белезникави и с намалена прозрачност,след 50 годишна възраст често има надлъжни набраздявания.

Как се диагностицират болестите на ноктите?

Най-важен си остава прегледът от дерматолог.Лабораторните изследвания са допълнение и не са решаващи за поставяне на диагнозата.Нов метод е дерматоскопията на нокътната плочка.Тя се извършва при наличие на тумори под нокътя.

Страдат ли от гъбички по ноктите малките деца?

По правило децата не страдат от гъбични инфекции на нокътната плочка каквито се срещат при възрастните.Това се обяснява с бързия нокътен растеж в детска възраст,добрата кръвна циркулация и липсата на тежки,хронични заболявания.При деца,които си смучат пръстите на ръцете може да се развие възпаление с болезнен оток на кожата около нокътя и отделяне на гной под нокътната гънка.Много често причинителят е плесенна гъбичка,която е обитател на устната кухина.По-рядко подобна инфекция се наблюдава при редки генетични заболявания със засягане на всички нокти.

Деформациите на нокътните плочки,промените в цвета и прозрачността,повишената чупливост в детска възраст винаги са признак на неправилно и дефицитно хранене,на късно захранване в кърмаческата възраст.Почти винаги тези промени се придружават  и от косопад,промяна в цвета и изтъняване на косата.

Вредна ли е декоративната козметика за нокти?

По принцип тя се понася добре.Понякога може да се развие отлепване на ноктите и жълто оцветяване от втвърдителите за нокти.Широката употреба на гел-лак може да причини алергична контактна екзема на ръцете,поради съдържащите се в него метакрилати.

Лечими ли са гъбичките по ноктите?

Гъбичните инфекции на ноктите са широко разпространени при възрастните хора,особено при наличие на придружаващи заболявания като лошо периферно кръвообращение със студени ръце и крака,артериална недостатъчност,венозен застой,тютюнопушене,повишено изпотяване и носене на тесни и запарващи обувки,постоянни травми на краката, захарен диабет,бронхиална астма и др.

Практиката показва,че излекуване е възможно при спазване на дозата и схемата на съответния лечебен препарат.Изборът на лечение се прави от дерматолога,а не от пациента!Гъбичките на ноктите не са козметичен дефект, а заболяване.

Има ли кожни заболявания които засягат и ноктите?

Ноктите на ръцете и краката се засягат при 25% от болните с псориазис.Хроничната алергична контактна екзема на ръцете и атопичният дерматит причиняват нокътни увреждания.Гнездовидният косопад често се съпътства с промени по ноктите.Генетичните заболявания се придружават от тежки нокътни изменения,които са нелечими.

Как се лекуват врастналите нокти?

Врастналите нокти растат в страничните нокътни гънки,при което се развива възпалителна реакция с болка,инфекция и образуване на гранулационна тъкан т.нар.живец.Предразположени са хора с определени анатомични особености на краката - дълги палци и силно развити околонокътни гънки.Причина за появата на проблема е носенето на тесни обувки и неправилното изрязване на ноктите.Лечението е основно хирургично.

Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.