0899 46 89 45

Екзема

Екземата, наричана още дерматит, е възпаление на кожата, което може да се появи навсякъде по тялото.

Как изглежда? Екземата обикновено прави кожата червена и подпухнала. Могат да се видят малки мехурчета, люспици, цепнатини отделящи течност или корички.

Какво се усеща? Екземата има склонност да сърби, понякога много интензивно. Тя може също да се усеща като суха, груба и разранена кожа.

Колко често се среща? Екземата е много честа, засяга до 20% от населението. Много сухата кожа може да бъде признак за екзема.

Заразна ли е? Екземата не е заразна или застрашаваща живота, но може да пречи на съня и ежедневните дейности и да предизвика стрес. Типове екзема. Най-честите типове екзема са атопична, контактна и себорейна.

Най-често срещаният тип екзема - атопичната екзема, често е наследствена. Някои хора обаче установяват, че екземата се влошава от неща от заобикалящата ги среда, включително плесени, полени и прах ( към който много хора са алергични), резки промени в температурата, определени храни или контакт с дразнещи вещества като почистващи препарати.

Атопичната екзема може да бъде повлиявана успешно в почти всички случаи. Не съществува обаче пълно излекуване. Тя е с тенденция да изчезва и да се появява отново, а децата могат да я израстат, макар че може да се появи пак когато са възрастни.

Атопичната екзема понякога е наричана “екзема на детството”, защото често се появява преди двегодишна възраст и е по-честа при деца отколкото при възрастни. Тя може да се появи навсякъде по тялото като зачеврвени подути участъци, които много сърбят. Може също да бъде много суха, напукана или да сълзи.

Себорейната екзема обикновено се появява като лек пърхот. При тежки случаи може да стане червена и сърбяща, а понякога жълтеникави, омазнени, люспести петна се появяват върху окосмени участъци на тялото, например скалп, лице, гърди и гръб.

Контактната екзема често е наричана контактен дерматит и както името подсказва, се причинява при контакт с нещо, което дразни Вашата кожата или с нещо, към което сте алергични. Контактна екзема от дразнене и алергичната контактна екзема имат подобни симптоми като зачервяване и сърбеж. Често върху засегнатата кожа могат да се видят малки мехурчета, пълни с течност.

Типове екзема

Съществуват най-различни типове екзема като атопична екзема, контактна екзема (често наричана контактен дерматит), и себорейна екзема. Екземата може да причини стрес, да пречи на ежедневните дейности и да наруши съня Ви, но не е живото-застрашаваща или заразна. С подходящо лечение обикновено се повлиява ефикасно.

Какво мога да направя, за да помогна ?

Екземата е с тенденция да изчезва и да се появява отново. Чрез познаването на екземата, забелязването какво е влошава и правенето на промени в начина Ви на живот Вие можете да направите много за да предотвратите обострянията, без значение кой точно тип екзема имате. Следните препоръки могат да помогнат:

Почистване на кожата
Някои хора смятат, че поддържането на кожата много чиста контролира екземата. За други честото миене води до изсъхване и раздразване на кожата. За да определите кое е най-добре за Вас, говорете с вашия лекар.

Избягване на детергенти
Важно е внимателно да обмисляте какъв продукт да използвате. Детергентите и сапуните могат да изсушават и дразнят, така че измиването с несапунени почистващи средства или емолиенти (специален вид хидратанти) може да помогне да предотвратите обострянето на екземата. Първоначално много хора намират за странно да не използват сапун, но по късно откриват, че това води до подобрение на състоянието на кожата им.

Хранителни алергии
Хранителните алергии могат понякога да довеждат до обостряне на атопичната екзема. Ако подозирате, че имате хранителна алергия, обсъдете го с Вашия лекар.

Лечение
Без значение от кой тип екзема страдате, лечението най-вероятно ще включва емолиентен крем, мехлем или лосион за третиране на сухотата, и противовъзпалителен крем, мехлем или лосион за намаляване на отока, зачервяването и сърбежа.

Успокояване на сърбежа
Сърбежът, причинен от екзема, особено атопична екзема, може да се подобрява или влошава в течение на деня. За съжаление разчесването влошава екземата, защото уврежда кожата още повече и позволява бактерии предизвикващи инфекции да навлезнат в наранената кожата. Има редица неща, които можете да направите за да облекчите сърбежа:
• О бличайте широки памучни дрехи, които не запарват.
• О питвайте се да поддържате равномерна температура, тъй-като бързите температурни промени могат да предизвикат сърбеж.
• И збягвайте дрехи и завивки направени от драскащи синтетики, вълна и други материали с груби тъкан, тъй-като те дразнят кожата. Избирайте памучни завивки и дрехи които усещате гладко върху кожата си.
• П оддържайте кожата си овлажнена с достатъчно емолиент, прилаган колкото се може по-често.
• Г орещата баня може да причини сърбеж, топлата е за предпочитане.
• А ко сърбежа е непоносим, потупването и пощипването на кожата вместо разчесването, ще предотврати увреждането на кожата от ноктите.
• П оддържайте ноктите си къси- така ще предпазите кожата си от нараняване; слагайте си памучни ръкавици през нощта за да не се разчесвате докато спите.

Неща които често влошават екземата
• Детергенти като сапуни, течности за миене и домакински почистващи препарати (слагането на памучни ръкавици под гумените или найлонови домакински ръкавици ще предпазят ръцете при почистване на къщата).
• Р азтворители като бензин и някои почистващи препарати използвани в домакинството.
• М асла и химикали, които се използват на много работни места.
• Н икел, който може да се намери в много метални предмети като накити, капсите на джинсите и други облекла.
• П одобрители в кожени и гумени изделия (обикновено в обувки и облекла).
• К онсерванти като тези, които се съдържат в повечето кремове и козметика за тяло и лице.
• Полени и плесени.
• Акари в домашния прах (някои хора намират, че редовното почистване с прахосмукачка, което намалява популацията на aкари в домашния прах, може да подобри екземата им).

Какво може да направи Вашият лекар, за да ви помогне ?

Вашият лекар може да Ви посъветва как да се грижите за кожата си и да Ви предпише подходящо лечение, като например емолиенти и противовъзпалителни средства.

Емолиенти
Емолиентите са овлажнители специално разработени за състояния на суха кожа, като екземата, които запазват кожата мека, влажна и еластична. Това намалява сухотата и сърбежа. Емолиентите се различават от козметичните лосиони за тяло или кремовете по това, че обикновено съдържат по-малко дразнещи кожата съставки като ароматизатори и консерванти. Емолиентите могат да бъдат представени под различни форми като мехлеми, кремове, лосиони, гелове и заместители на сапун. Избирането на подходящ емолиент е много важно, тъй-като ще използвате този продукт в зависимост от това дали Ви харесва. Вашият лекар може да Ви помогне да изберете този емолиент, който отговаря на вашите нужди. Каквото и да изберете, трябва да го използвате много често, особено когато чувствате кожата си суха, опъната или раздразнена.

• П рилагайте емолиентите свободно, възможно по-често, и поне два пъти дневно.
• Н анасяйте както върху участъците с екзема, така и върху тези без, за да запазите кожата си мека, влажна и еластична. За разлика от противовъзпалителните средства, при емолиентите няма ограничение за количеството или честотата с която трябва да се използват.
• В инаги ги използвайте след къпане, за да „запечатате” влагата вътре в кожата.
• И змивайте ръцете си преди да нанасяте каквото и да е върху кожата си. Хората с екзема понякога развиват кожни инфекции, а бурканчетата и тубите с крем са идеална среда за развитието на бактерии.
• П рилагайте емолиентите нежно и не търкайте кожата силно. Плътните кремове нанасяйте на малки точки и ги размазвайте внимателно настрани. За да не запушвате космените фоликули, нанасяйте по посока на косъма.

Лечение на обострянията

Локални противовъзпалителни средства
По време на обострянията (или рецидивите) може да имате нужда от локално противовъзпалително лечение като напр. кортикостероиди или тяхна алтернатива. Те намаляват възпалението, зачервяването и сърбежа. След като екземата Ви е под контрол, може да се продължи само с емолиентни овлажнители.

Намиране на подходящото за вас лечение
Много е важно да обсъждате Вашата екзема с лекаря си, особено ако не сте наясно с някой от симптомите или лечението.

Водете си дневник на симптомите
Записвайте си какво е състоянието на кожата Ви и как се чувствате в продължение на няколко седмици или месеца. Това може да Ви помогне да забележете типични цикли в екземата Ви или какво е влошава. Нещата които влошават екземата Ви се наричат предизвикващи фактори. Предизвикващите фактори често водят до обостряния (рецидиви), така че дневникът ще Ви помогне да намалите или избегнете бъдещи обостряния.

Още информация за екземата може да намерите на : http://www.eczemaexplorer.eu/About-Eczema/

Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.