0899 46 89 45

Косопад – видове

  • Андрогенен /мъжки тип/ - засяга главно мъжете и някои жени след 50годишна възраст.В повечето случаи при мъжете има ясно изразено онаследяване по бащина линия,като процесът започва след пубертета и се развива на периоди с все по-видимо и прогресивно разреждане на косата в челно-слепоочната и теменната област на скалпа до степен на пълно оплешивяване.
  • Андрогенна алопеция при жени - представя се с дифузно разреждане на косата в челните зони и темето.Тежките форми на андрогенна алопеция,такава с бързо прогресиране или придружена от менструални отклонения,хирзутизъм и рецидив на акне изискват цялостен медицински преглед и скрининг за ендокринни заболявания.
  • Дифузно/общо/ разреждане на косата – най-често срещаният косопад,при който организма реагира на различни видове стрес с опадане на повече коса от нормалното.Най-честите причини са треска,продължително и трудно раждане,операции,кръвозагуби,диети и емоционален стрес,хронични вътрешни заболявания,рак,фризьорски процедури.
  • Гнездовиден косопад/алопеция ареата/ - проявява се с едно или няколко  напълно обезкосмени петна по скалпа или други окосмени участъци по тялото,които се откриват случайно.В редки случаи може да се развие много бързо до степен на пълна загуба на косата.Веждите и миглите също могат да опадат или да са единствената засегната зона.
  • Косопад асоцииран с кожни заболявания

 

Козметичен проблем ли е косопада?

Косопадът е медицински проблем и се лекува от дерматолог.В огромната си част дифузното разреждане на косата се повлиява благоприятно от приложеното лечение.За целта Вашият дерматолог ще проведе задълбочен общ и кожен преглед за изясняване на причината,довела до косопада.Във всички случаи са необходими пълни лабораторни изследвания и консултации с други специалисти за поставянето на точна диагноза на вида косопад.

Има ли специален метод за диагностика на вида косопад?

 Освен клиничният преглед, все по-често в диагностиката на косопада и болестите на скалпа намира приложение дерматоскопията или трихоскопията.При неясни случаи е наложително вземането на кожна биопсия.

Разрешени ли са фризьорски процедури при наличие на косопад?

Желателно е да се избягват или да се отложат във времето докато се стабилизира растежа на косата,а в случаите когато самата процедура е причина за косопада, се препоръчва тя да се избягва изобщо.

 

В какви срокове може да се очаква ефект от лечението?

Предвид естествените цикли на космения растеж и покой,е необходимо изчакване на минимум 3 месеца, за да се прояви видимия ефект на прилаганото лечение.В този смисъл очакванията за бърз ефект и моментални резултати са нереалистични.От друга страна е неправилно добре подействалото лечение да се спира преждевременно и самоволно без предварителна консултация с лекуващия дерматолог.

Обратим ли е косопадът след раждане и има ли повод за притеснение?

Напълно обратим,при условие че няма други съпътстващи заболявания ,водещи до падане на косата.Този косопад е временен и се дължи на хормонални промени - масивен спад на хормона естроген след раждане.Но няма място за притеснение,с подходящи грижи косата възвръща бързо своя обем и блясък.

Кърменето засилва ли косопада?

По-скоро обратното,през цялото време докато кърмите,се поддържа високо хормонално ниво,гарантиращо красива коса.За сметка на това,косопадът започва с прекратяване на кърменето.

Андрогенната алопеция обратима ли е?


Всички консервативни методи за лечение на андрогенния косопад забавят и потискат преждевременното превръщане на нормалните косми в по-тънки,непигментирани и със забавен растеж косми/характерни за този вид косопад/.Локалните препарати не бива да се преустановяват,в противен случай след 3 месеца се стига до първоначалното състояние.При жени с хормонални отклонения, лечението дава резултат след 6 и повече месеца. 

Ефикасни ли са хранителните добавки и витамини при овладяването на косопада?

Лекуващият дерматолог най-добре може да прецени какви точно и в каква доза препарати за стимулиране на растежа на косата да предпише като се вземат предвид  и придружаващите заболявания.Приемът на витамини не е заместител на пълноценното хранене с достатъчно калорична и богата на протеини„/месо,яйца,риба/ храна.

Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.