0899 46 89 45

Венерически заболявания

Сексуално предаваните болести или т.нар. “венерически” болести са инфекциозни заболявания,които се предават от човек на човек при сексуален контакт.Те се причиняват от различни микроорганизми – бактерии,вируси, гъби и паразити.Тези микроорганизми не могат да живеят извън човешкия организъм,обитават половата система на човека и затова се предават само при сексуален контакт.

Бактериални инфекции – трипер,сифилис,хламидиаза,трихомоназа

Вирусни инфекции – генитален херпес,кондиломи/генитални брадавици/,ХИВ,хепатит В

Гъбични инфекции - кандидоза

 

Често задавани въпроси

 

Изгражда ли се имунитет след преболедуване и лечение на венерическите заболявания?

Не!Човек може да се зарази със същата или друга венерическа болест при всеки нов контакт със заразен партньор!Заразяване е възможно при един-единствен полов контакт! 

Ефикасни ли са ваксините за профилактика на рака на маточната шийка и при генитални кондиломи и брадавици?

Не,защото са изработени само срещу два или три щама строго онкогенни вируси,които са причина за развитието на рак на маточната шийка.Човешките папиломни вируси са огромно семейство със стотици щамове,които причиняват най-разнообразни клинични и хистологични промени по кожата на външните и вътрешните полови органи и в този смисъл редовните профилактични прегледи и лечение на съответните промени са по-надеждни  и ефективни от ваксинопрофилактиката.

Как не мога да се заразя с венерически болести?

При докосване,масаж,използване на общи прибори за хранене,тоалетна,легло.

 

Как да се предпазя от сексуално предавани инфекции?

  • Постоянното използване на презерватив намалява риска от заразяване
  • Ако имате само един здрав партньор и сте си взаимно верни
  • Въздържане от случайни сексуални контакти
  • Използване на индивидуални инструменти за маникюр,педикюр,ножички,ножчета за бръснене,игли и спринцовки.

 

Какво трябва да направите при съмнение,че сте се заразили с венерическо заболяване?

Ако имате оплаквания, трябва незабавно да посетите лекар дермато-венеролог,който е компетентен да постави вярната диагноза и назначи правилното лечение.Няколко часа преди самото посещение не се препоръчва да се мият половите органи,да се уринира,да се прави вагинален душ  и да има полов контакт.В противен случай причинителите на инфекцията ще бъдат отмити и това затруднява откриването им и обезмисля вземането на генитален секрет за микробиологично изследване.

 

Съвет:Не провеждайте самолечение!Не се доверявайте на съветите на немедицински лица относно Вашето лечение!

Неправилното и забавено във времето лечение е причина за хроничното и скрито протичане на венерическите заболявания,което води до различни усложнения като стерилитет и трайни увреждания на половата система и целия организъм!Нелекуваните индивиди стават хронични, скрити заразоносители,които разпространяват венерическите болести в обществото.

При наличие на венерическо заболяване е задължително да се лекуват всички полови партньори. Информирайте за това Вашият партньор и се въздържайте от сексуални контакти с него до пълно оздравяване,което трябва да се потвърди с контролен преглед и изследване при нужда.Желателно е вашият партньор да посети същият лекар и да се подложи на съответните изследвания и лечение.

Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.