0899 46 89 45

Дерматохирургия и профилактика на кожен рак

Електрокоагулация на брадавици,фиброми,капиляри

Хирургично премахване на доброкачествени и злокачествени кожни тумори

Вземане на кожни биопсии

Дерматоскопия на бенки и други кожни тумори

Хирургично отстраняване на кисти

Химическа деструкция на обикновени и старчески брадавици

Кюретаж на заразни молуски


Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са доброкачествени кожни образувания с по-груба и релефна повърхност,които най-често са надигнати над нивото на кожата. Могат да се появят навсякъде по кожата,а някои засягат и лигавицата на устната кухина и половите органи.Най-често се предизвикват от човешкия папиломен вирус,вируса на заразните молуски и някои вируси,предизвикващи брадавици по домашните животни/застрашени са доячите,които имат пряк телесен контакт с подобни изменения/.Човек се заразява с тях единствено и само при непосредствен телесен контакт, като входна врата за вирусите са минималните наранявания по кожата - одраскване,охлузване,порязване,убождане,разчесване при някои силно сърбящи кожни заболявания /краста,атопичен дерматит,невродермит,червен плосък лишей и др./. Вирусните брадавици по гениталиите/кондиломи/ се предават изключително при полов контакт, но се проявяват в различен период след заразяването.Благоприятстващ момент е намалената имунна защита поради различни заболявания, терапии с определени лекарства,ХИВ-инфекция.

Друг вид брадавици са определени възрастови изменения по кожата,които по своята същност са доброкачествени тумори с характерен вид. Те се развиват обикновено след 35-годишна възраст,често се унаследяват и появата им се отключва от редица вътрешни и злокачествени заболявания,бременност,прием на хормонални препарати като инсулин,полови хормони,анаболни стероиди,злоупотреба със солариуми.

Как се лекуват брадавиците?

Лечението на брадавиците - вирусни и възтастови,е комплексно и включва както директно премахване на самото образувание/с апарат,хирургично или химическа деструкция/, така и общо медикаментозно лечение.Самоизлекуване не се наблюдава.Лечението не трябва да се отлага,тъй като брадавиците над определен размер се отстраняват хирургично,предразполагат към различни усложнения/гигантските кондиломи могат да претърпят злокачествена трансформация/ и заразяват кожата в съседство и на отдалечени места. Възрастовите брадавици са неестетични и е желателно да бъдат отстранявани поетапно, а някои изследвани в насока профилактика на кожния рак.

Диагностични и лечебни методи в насока профилактика на кожния рак

Дерматоскопия – уникален и модерен диагностичен метод, който дава ценна информация за особеностите на пигментните петна/бенките/ по кожата и позволява ранното откриване на кожните меланоми/вид злокачествени кожни тумори/.С нейна помощ се подобрява значително диагностичната точност на клиничния преглед и се избягва ненужното премахване на бенките по кожата.Методът не нарушава целостта на кожата и се извършва с дерматоскоп/оптически уред/.

 

Съвет: Посетете  незабавно дерматолог при най-малкото съмнение за промяна във външния вид на бенките по кожата!

 

Електрокоагулация апаратен лечебен метод ,при който с помощта на активен електрод с различен вид, се отстраняват малки по площ доброкачествени кожни тумори/себорейни брадавици,фиброми,съдови туморчета/, вирусни брадавици по кожата и лигавиците/обикновени брадавици,кондиломи/, предракови промени и начални форми на базоцелуларни карциноми/вид немеланомен  кожен рак/. Методът спестява време и неудобства свързани със смяна на превръзки и специални грижи за кожата, общодостъпен е и дава отлични козметични резултати. Извършва се с местна анестезия/инжектиране на обезболяващ медикамент на мястото на манипулацията/.

Кожен рак и предракови състояния - обща информация

Предраковите промени по кожата/преканцерози/ включват различни състояния,които оставени без лечение могат да дадат началото на истински злокачествени тумори.Една част от тези състояния,при биопсично изследване показват слаби признаци на злокачественост,докато други от самото начало са карциноми.Тези тумори дълго време протичат доброкачествено/без разсейки в лимфните възли,без прорастване в дълбочина и/или разязвяване/.Друга група състояния,които също се наричат преканцерози,не са тумори в истинския смисъл,но могат да дадат началото на злокачествен растеж. Тук се включват хроничните увреждания на кожата след рентгенови облъчвания,след дългогодишен контакт с катрани или неорганични арсенови съединения,белези от термични изгаряния,хронични язви на подбедриците,гноящи отвори/фистули/ по кожата с голяма давност,както и някои кожни заболявания.

Всички тези изменения по кожата/в редки случаи по лигавиците и половите органи/ се диагностицират освен с клиничен преглед, и с вземане на кожна биопсия от тумора.Тази манипулация се извършва амбулаторно т.е. в дерматологичен кабинет оборудван с необходимите инструменти и консумативи. Самото вземане на кожната биопсия се извършва след поставяне на местна упойка,като след манипулацията не се налага спазване на специален режим.

Немеланомен кожен рак

Кожният рак е все по-често срещан проблем в ежедневната практика на всеки дерматолог. В условията на българския климат с интензивно слънчево греене се среща много повече при лица със светла кожа/изгарящи винаги и лесно и почерняващи трудно/, с руси или рижи коси,сини очи и лунички. Предразположени към поява на кожен рак са болните с други видове злокачествени заболявания,провеждащи лечение с противотуморни медикаменти,както и такива с вече диагностициран в миналото кожен рак.


Как изглежда кожния рак?

Кожният рак има разнообразни изяви и в този смисъл профилактичните прегледи при дерматолог веднъж или два пъти годишно са препоръчителни за ранното му откриване и успешно лечение.


Как се поставя диагнозата кожен рак?

Всяко съмнително кожно образувание или всяка видима промяна в съществуващите бенки,което не изчезва и не се повлиява от приложеното лечение,налага консултация с дерматолог и вземане на кожна биопсия с хистологично изследване.


Лекува ли се окончателно?

Това зависи от стадия на туморния процес,вида на тумора,големината,локализацията и правилно подбрания метод на лечение.Лечението при всеки случай е строго индивидуално и включва разнообразни методи и медикаменти.


Профилактика на кожния рак

Препоръчително е след лечение пациентите да се явяват редовно на контролни прегледи,тъй като е възможно да се развият рецидиви на същото място или след време да се появят тумори на други места. Личната профилактика включва използването на фотозащитни средства и избягване излагането на слънце.


Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.