0899 46 89 45

Гъбични инфекции на кожата,ноктите и косата

Причинителите на гъбичните инфекции са широко разпространени в природата и по-голямата част от тях причиняват заболявания при човека и животните. Има видове,които са нормални обитатели на човешката кожа, но при наличие на предразполагащи фактори като повишено изпотяване, работа при високи температури, лечение с антибиотици и др., ХИВ-инфекция, диабет, те причиняват съответните заболявания. Източник на инфекция са болните хора и животни.

Гъбичките могат да засегнат всяка част от човешкото тяло и протичат с разнообразни обриви.

Лечението на гъбичните инфекции в условията на съвременната медицина е 100% успешно и гарантирано от разнообразните лекарствени форми. Пациентите е необходимо да знаят, че излекуване не се постига за 7 дни,както се рекламират някои продукти на пазара, а изисква няколко седмично лечение при стриктно спазване на предписаната доза и схема от лекуващия дерматолог. Лечението на придружаващите заболявания е от съществено значение за успеха на терапията.Самоизлекуване на гъбичните инфекции не е възможно.

Съвет: Избягвайте носенето на синтетични обувки и чорапи, тесни обувки, стягащо и запарващо бельо! 

Гъбички по ноктите - защо трябва да се лекуват?Гъбичките по ноктите са хронично,бавно протичащо заболяване,което води до разрушаване на нокътната плочка на ръцете и краката.Най-честите предразполагащи фактори за заразяване на ноктите са хроничната травма на ходилата/носене на тесни обувки,активно спортуване /,лошо периферно кръвоснабдяване и бавен растеж на нокътя у възрастни лица.По тези причини гъбички по ноктите по правило не се наблюдават в детска възраст.Освен естетично неприемливи,болните нокти са входна врата за допълнителни инфекции като червен вятър на подбедрицата,гъбична екзема и др.,които се лекуват продължително и с променлив успех.

Широко рекламираните препарати за бързо и трайно излекуване на гъбичките по ноктите не са в състояние да овладеят гъбичната инфекция и водят до забавяне на правилната терапия,която се назначава само от дерматолог.

 Зоомикози - гъбични инфекции,които се предават от болните  животни на човека,който от своя страна също ги предава на околните хора.Този вид гъбични инфекции протичат с много разнообразни обриви,изискват продължително лечение и спазване на висока лична и обществена хигиена.Нерядко се наблюдават малки епидемии в детските колективи на училища,градини,спортни отбори.Застрашени от заразяване са и гледачите на селскостопански животни,пастири,треньори по езда.Най-честите преносители са котките,кучетата,декоративните зайци,морски свинчета,хамстери,телета,крави,коне,понита.Лечението на опаразитените домашни любимци е задължително,за да се предотврати повторно заразяване.

Себореен дерматит

Все по-често срещан проблем в съвремието.Често се определя като тип кожа и козметичен проблем,но това е условно,тъй като зависи от тежестта на кожните прояви - от съвсем леко до разпространено и засягащо много области на тялото.Причинява се от гъбичка по кожата,която е нормален обитател и при здрави хора без генетично предразположение не причинява оплаквания и видими признаци.Засяга различни възрастови групи и има разнообразни прояви.Често имитира други кожни заболявания с близки прояви и диагнозата не винаги е лесна .Лечението се назначава от дерматолог и включва различни средства и методи,съобразени с тежестта,локализацията,възрастта и придружаващите заболявания.Успехът на терапията е променлив и нерядко след период на затишие следва обостряне на заболяването.Злоупотребата с локални кортизонови помади,самолечението и употребата на неподходяща козметика предизвикват влошаване на заболяването със зачервяване,сърбеж,парене,развитие на контактна алергия и стероиден дерматит - усложнения,които не винаги се овладяват бързо и лесно.

Съвет:Избягвайте самолечението и "препоръките" на приятели с привидно същия проблем!Работно време

Понеделник: 1400-1800
Вторник: 900-1300
Сряда: 1400-1800
Четвъртък: 900-1300
Петък: 1400-1800
Събота: почивен ден
Неделя: ПОЧИВЕН ДЕН
НА 28 И 29 ДЕКЕМВРИ 2017Г. КАБИНЕТЪТ ЩЕ РАБОТИ ОТ 9.00-13.00.
Д-р Иванова съветва: Нашите пациенти: Полезни връзки:
Хроничен сърбежАлергичен контактен дерматит от козметични средства - не само професионален и не само женски проблемХимически пилинг - препоръки от д-р ИвановаПрепоръки за надеждна защита от слънцетоСъвети за деца с атопичен дерматит и техните родители С.Д., Ямбол: Проблем с акнеВ.Г., с.Хрищени: На борба с косопадаР.Б., Стара Загора: Странен обривК.К., Гълъбово: Кожен рак или лупусА.М.,с.Ловец,обл.Стара Загора: Как ме излекува Д-р Иванова astellas.eu
Сайтът е изработен в партньорство с Astellas Pharma Europe Ltd. без това да включва намеса или влияние върху специфичното съдържание на продукта.